1ο

1ο

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

ΜΙΑ ΚΑΡΕΤΤΑ- ΚΑΡΕΤΤΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ


Μας έμαθε πια για τα καλά η χελώνα της ΜΚΟ Medasset, μια καρέττα-καρέττα, που μας επισκέπτεται ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια.

Πάντα την συνοδεύει μία εκπρόσωπος της ΜΚΟ, η οποία μας αφηγείται θαλασσινές ιστορίες για την ενδιαφέρουσα ζωή της χελώνας, τους τόπους αναπαραγωγής της, τους κινδύνους που την απειλούν αλλά και όσα μπορούμε να κάνουμε εμείς, μεγάλοι και παιδιά, για να της προστατέψουμε.

Και φέτος τα παιδιά παρακολούθησαν βιντεάκια και φωτογραφίες που προβλήθηκαν στην «μεγάλη οθόνη» αλλά ενθουσιάστηκαν πραγματικά όταν η χελώνα Νιρέττα η Καρέττα έκανε την εμφάνισή της!

Παίζοντας μαζί τους, η Νιρέττα, συνέβαλλε με την παρουσία της στο να ανακεφαλαιώσουν όσα είδαν και έμαθαν. 

Οι μικροί μας μαθητές/τριες, αλληλεπιδρώντας μαζί της, έπαιξαν όχι μόνο παιχνίδια γνώσεων αλλά και τους μικρούς μελετητές της θαλάσσιας ζωής, που προσπαθούν να ερευνήσουν τις συνήθειες των πλασμάτων στο φυσικό τους περιβάλλον, χωρίς να τα παρενοχλούν.  




Όσα μάθαμε και σε όσα η φαντασία μας ταξίδεψε, αποτυπώθηκαν εικαστικά με έργα αφιερωμένα στην καρέττα – καρέττα.

Το MEDASSET είναι διεθνής, μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) που ιδρύθηκε το 1988 με σκοπό την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους σε όλη την Μεσόγειο.

Από την ίδρυσή του είναι μόνιμο Μέλος/Παρατηρητής της Σύμβασης της Βέρνης (Συμβούλιο της Ευρώπης). Συνεργάζεται με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP/MAP) του οποίου είναι Εταίρος για την εφαρμογή του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης Προστασίας των Θαλάσσιων Χελωνών.

Το πρόγραμμα δημιουργικής εκμάθησης και ευαισθητοποίησης “Νιρέττα η Καρέττα” στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της νεότερης γενιάς για τις απειλούμενες με εξαφάνιση θαλάσσιες χελώνες, τους βιοτόπους τους, τις αρνητικές επιπτώσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο περιβάλλον αλλά και τους τρόπους προστασίας των προϊστορικών επισκεπτών της Μεσογείου. Έμφαση δίνεται στα θαλάσσια απορρίμματα και τις καταστροφικές συνέπειές τους στη θαλάσσια ζωή, τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Το πρόγραμμα έχει την έγκριση του Υπουργείου, ενώ το 2008 απέσπασε το "8ο Τιμητικό Βραβείο για τη Μεσόγειο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.