1ο

1ο

Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014

Επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΛαυρίουΣτις 11 Νοεμβρίου τα δύο ολοήμερα τμήματα του 1ου Νηπιαγωγείου Μελισσίων πραγματοποίησαν την προγραμματισμένη επίσκεψη στο ΚΠΕ Λαυρίου, που στεγάζεται στο Τεχνολογικό – Πολιτιστικό πάρκο Λαυρίου, με σκοπό να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Το δάσος έχει τη δική του ιστορία”.

Οι στόχοι του προγράμματος ήταν:

  • Η γνωριμία με το φυσικό περιβάλλον του εθνικού δρυμού με τις αισθήσεις και το νου
  • Η κατανόηση βασικών εννοιών της δομής και λειτουργίας του δάσους
  • Η συνειδητοποίηση των ωφελειών του δάσους
  • Η καλλιέργεια της αγάπης για το δάσος μέσα από την απόλαυση, τη χαρά και το παιχνίδι
  • Ο προβληματισμός σχετικά με τους κινδύνους που απειλούν τον εθνικό δρυμό και τους τρόπους προστασίας του.

Ο καιρός ήταν σύμμαχός μας και η μέρα ανοιξιάτικη. Ένα διατηρητέο κτήριο που χρησίμευε σαν ξενώνας του Ιταλού μεταλλειολόγου J.B.Serpieri την εποχή της Λαυρεωτικής επιχείρησης, στεγάζει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Τα παιδιά απόλαυσαν το κολατσιό τους στην ωραία αυλή του κτηρίου και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε το εισαγωγικό μέρος του προγράμματος με παρουσίαση διαφανειών για το δάσος και συζήτηση με τα νήπια.Αφού χωριστήκαμε σε ομάδες, κατευθυνθήκαμε στον εθνικό δρυμό, για να κάνουμε δραστηριότητες στο πεδίο. 

Τα νήπια παρατήρησαν τη χλωρίδα και πανίδα μέσα από διάφορα παιχνίδια και ασκήσεις, έγιναν μικροί εξερευνητές και συνέλεξαν υλικό του δάσους για παρατήρηση, εξασκήθηκαν με παιχνίδια αισθήσεων και προβληματίστηκαν σχετικά με την ανθρώπινη παρέμβαση στο δάσος.


Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με την επίσκεψη στο δάσος και συνεργάστηκαν άψογα και σύμφωνα με τις οδηγίες της νηπιαγωγού που μας ξεναγούσε. 

Φεύγοντας, πήραμε μαζί τα υλικά που συλλέξαμε απ’ το δάσος για να φτιάξουμε κατασκευές πίσω στο σχολείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.