1ο

1ο

Τρίτη, 10 Μαρτίου 2015

Από τον κήπο μας … στο πιάτο μας

Πέρασε ο καιρός και τα φυτά στο λαχανόκηπο μεγάλωσαν τόσο, όσο χρειάζεται για να φαγωθούν. Τα μαρούλια τα κόψαμε σαλάτα και τα φάγαμε ένα μεσημέρι συνοδεύοντας το κύριο γεύμα μας. Σειρά έχουν τώρα τα κουνουπίδια και τα μπρόκολα. Με την ικανοποίηση ότι μπορούμε να φάμε αυτά που φροντίζαμε και καλλιεργούσαμε τόσους μήνες, με το δικό μας οικολογικό λίπασμα, κόψαμε από το λαχανόκηπο τα μεγαλύτερα κουνουπίδια και, αφού τα πλύναμε, πήγαμε όλοι μαζί στην κουζίνα να παρακολουθήσουμε τη διαδικασία του μεγειρέματός τους.Η συνταγή παραδοσιακή της Μεσσηνίας «κουνουπίδι καπαμά». Στην κατσαρόλα βάλαμε φίνο ελαιόλαδο και σοτάραμε το κουνουπίδι, αφού πρώτα το τεμαχίσαμε και το σκουπίσαμε απ’ τα νερά. Στο τέλος προσθέσαμε σάλτσα ντομάτα, αλάτι, πιπέρι , λίγη κανέλα και λίγο νερό και αφήσαμε να σιγοβράσει. Η συνταγή μας πέτυχε και ο στόχος μας επετεύχθη. 
Αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα, τα νήπια έφαγαν με πολλή όρεξη το κουνουπίδι καπαμά , πράγμα σπάνιο για παιδιά!!!
Την επομένη συλλέξαμε από το παρτέρι μας τα ραπανάκια που είχαμε σπείρει το φθινόπωρο και η σοδειά μας ήταν έτοιμη για φάγωμα. Τα πλύναμε, τα καθαρίσαμε από τα κοτσάνια τους και τα φάγαμε, για να μας σας ανοίξει η όρεξη για το μεσημεριανό φαγητό σύμφωνα με τη ρήση «ραπανάκια για την όρεξη»

Από πού προήλθε: ο Ναυπλιώτης τελάλης ονόματι Μπέκας φώναζε στα στενοσόκακα της παλιάς πρωτεύουσας της Ελλάδας για τα εξαιρετικά προϊόντα του: «ψάρια, φάβα και άλλα ντόπια κι ωραία». Μαζί του είχε ματσάκια από ραπανάκια με τα οποία άρχιζε κάθε του τελάλημα: «Ραπάνια για την όρεξη», φώναζε αυτός …και έμεινε

Κατά καιρούς τρώμε από τον κήπο μας καρπούς (κούμαρα) και φρούτα (φράουλες, μούσμουλα και μαρμελάδα νεράντζι) από τα δέντρα που υπάρχουν χρόνια στην αυλή μας. Στόχος μας είναι μέσα από τη δημιουργία κήπου στη σχολική αυλή να ανακαλύψουν τα παιδιά τη ζωτικής σημασίας σχέση μεταξύ της καλλιέργειας των τροφών που καταναλώνουμε και της υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.